FUNA Syksy 2023

Syksyn 2023 FUNA-arviointi tehdään useassa yhteistyökunnassa samanaikaisesti.
Kaikkien kuntien arviointi sisältää kaksi (2) erillistä osiota, jotka ovat matematiikan ja lukemisen osiot
(joillakin kunnilla arviointi saattaa sisältää myös lisäteeman esim. Hyvinvoinnin kyselyn).


FUNA-arvioinnin opettaja saa haltuunsa aktivointikoodilla, jonka toimittaa kouluille kunnan yhteyshenkilö. Koodi on aktivoitavissa maanantaista 21.08.2023 lähtien. Arviointien aikataulu on 21.08.-15.09.2023. Koodin aktivoinnin yhteydessä opettaja ilmoittaa ne luokat, jolle arviointi on tarkoitus teettää. Hän saa jokaiselle ilmoittamalleen luokalle kaksi erillistä kurssikoodia, jolla luokan oppilaat liittyvät joko matematiikan tai lukemisen arvioinnin sisältävälle kurssille ViLLE-oppimisympäristössä. Tehtävät tehdään järjestyksessä ja tulokset ovat nähtävissä välittömästi koodin aktivoineen opettajan FUNA-analytiikkanäkymässä.

Koodin aktivoija voi myös jakaa valitsemiensa luokkien tulokset kollegalleen lisäämällä hänet apulaisopettajaksi luokan arviointikurssille joko koodin aktivoinnin yhteydessä tai lisäämällä hänet myöhemmin FUNA-analytiikkanäkymässä. Tarkempi ohjeistus koodin aktivoimiseen löytyy alapuolelta kohdasta Opettajakoodin aktivointi.

Oppilaat tekevät arvioinnin joko tabletilla tai tietokoneella, puhelinta ei tule käyttää.

UKK
Millä laitteilla FUNA-arviointi tulee teettää?

Arviointi tehdään joko tabletilla tai tietokoneella, puhelinta ei tule käyttää.

Tablettitietokoneen laite- ja käyttöjärjestelmävaatimukset:
∙ iPad-laitteessa oltava iOS12 tai uudempi käyttöjärjestelmä ja Applen tarjoamat
päivitykset tehtyinä.
∙ Android-laitteen oltava uudempi kuin 2015 vuosimallit ja laitteeseen asennettuna alle
vuoden vanha Chrome-selain.
Tietokone:
∙ Ruudun koko minimissään 1024 x 720 pikseliä ja 8 tuumaa. Voit tarkastaa tämän
esimerkiksi vierailemalla laitteella osoitteessa  http://whatismyscreenresolution.net.
· Käyttöjärjestelmät 

·    Windows 10 tai uudempi

·    macOS Mojave (10.14) tai uudempi

·    ChromeOs (14150.46.0) tai uudempi

· Laitteessa tuore selainpäivitys (Chrome, Edge, Mozilla tai Safari).

Sain tehtäväksi teettää FUNA-arvioinnin, mutta minulla ei ole aavistustakaan mitä pitäisi tehdä?

FUNA-arvioinnin teettämiseen tarvitset vain aktivointikoodin. Saat sen kuntasi yhteyshenkilöltä. Mikäli et tiedä kuka on kuntasi yhteyshenkilö, ota yhteyttä  villeteam@utu.fi. Kun sinulla on aktivointikoodi, kirjaudu sisään koulusi sähköpostiosoitteella osoitteessa ville.utu.fi käyttäen joko Login with Microsoft- tai Login with Google-näppäintä. Kirjauduttuasi valitse oikean yläkulman käyttäjävalikosta kohta Lisää kurssi / koodi tai kohta Anna aktivointikoodi, mikäli sinulla on ViLLE-opettajatunnus. Syötä aktivointikoodi ja täytä tarvittavat tiedot. Aktivoinnissa ilmoitetaan mm. luokat, joille arviointi teetetään. Syksyn 2023 arviointi sisältää kaksi osaa. Saat jokaiselle ilmoittamallesi luokalle kaksi kurssikoodia. Kirjoita sen arvioinnin (esim. matematiikan osio) kurssikoodi luokan taululle, jonka aiot sillä oppitunnilla teettää. Nyt oppilaat kirjautuvat sisään osoitteessa ville.utu.fi omilla koulunsa sähköpostitunnuksilla, valitsevat oikean yläkulman käyttäjävalikosta kohdan Lisää kurssi / koodi ja syöttävät taululle kirjoitetun kurssikoodin avautuvaan ikkunaan. Vahvistettuaan liittymisensä kurssille FUNA-arvioinnin tämä osa on valmis tehtäväksi. Kun oppilaat ovat tehneet tehtäviä, näet oppilaiden tuloksia omassa ViLLEssäsi valitsemalla oikean yläkulman käyttäjävalikosta kohdan FUNA-analytiikka.

Oppilaan testi katkesi, kuinka toimia?

Oppilas voi kirjautua uudelleen sisään ja jatkaa tehtävien tekemistä valitsemalla listauksesta ensimmäisen tehtävän, jossa on punainen pallo. Punainen pallo tarkoittaa, että tehtävää ei ole palautettu. Tehtävä on saatettu aloittaa, mutta tulokset eivät tallentuneet palvelimellemme. Tehtävä tulee tehdä uudelleen.

Mistä pääsen tarkastelemaan oppilaiden tuloksia?

Kun oppilaat ovat tehneet arvioinnin, löydät tulokset kirjautumalla ViLLEen ja valitsemalla oikean yläkulman käyttäjävalikosta kohdan FUNA-analytiikka. Valitse avautuneen näkymän alasvetovalikosta sen ryhmän kurssi, jonka tuloksia haluat tarkistella (esim. FUNA S2023 Matematiikka 4B) ja klikkaa Matematiikka-ikonia.

Mistä pääsen tarkastelemaan oppilaiden tuloksia?

Tulokset esitetään punaisen, keltaisen ja vihreän värin avulla kuvaten suorituksen tasoa. Mikäli tulos on harmaa ja oppilas on tehnyt tehtävän, on oppilaan suorituksessa ollut sellaisia piirteitä, että luotettavaa arviointia ei ole voitu tehdä. Esimerkiksi oppilaalla ei ole lainkaan oikeita vastauksia tai oikeellisuusraja (<60% oikein) alittuu, jolloin oppilaan tulkitaan vain arvailleen, eikä tuloksia näin ollen ole mielekästä näyttää.

Oppilaan tulokset näkyvät harmaana, missä syy?

Tulokset esitetään punaisen, keltaisen ja vihreän värin avulla kuvaten suorituksen tasoa. Mikäli tulos on harmaa ja oppilas on tehnyt tehtävän, on oppilaan suorituksessa ollut sellaisia piirteitä, että luotettavaa arviointia ei ole voitu tehdä. Esimerkiksi oppilaalla ei ole lainkaan oikeita vastauksia tai oikeellisuusraja (<60% oikein) alittuu, jolloin oppilaan tulkitaan vain arvailleen, eikä tuloksia näin ollen ole mielekästä näyttää.

Unohdin aktivoinnin yhteydessä lisätä yhden tai useamman luokan jolle arviointi tulisi teettää, kuinka toimia?

Mikäli olet jo aktivoinut koodin, voit lisätä uusia luokkia kirjautumalla ViLLEen ja syöttämällä aktivointikoodin uudestaan valitsemalla käyttäjävalikosta kohdan Lisää kurssi / koodi (valitse Anna aktivointikoodi, mikäli sinulla on ViLLE-opettajatunnus). 

Tehtävän Aloita-nappulan painamisen jälkeen ei tapahdu mitään, missä vika?

Vanhoilla iPad-versioilla on havaittu kuvattua ongelmaa. Suositellaan päivittämään laitteen käyttöjärjestelmä tai yrittämään toisella laitteella. Mikäli käytössä ei ole iPad-laitetta tai ongelma ei ratkea suositelluilla toimenpiteillä, olkaa yhteydessä ViLLEn käyttäjätukeen villeteam@utu.fi.

Haluan jakaa luokan tulokset kollegalleni, kuinka toimia?

Voit lisätä kollegasi apulaisopettajaksi valitsemasi luokan arviointikurssille (ts. jakaa hänelle esim. luokan 5B matematiikan osion tulokset) kirjautumalla ViLLEen ja valitsemalla oikean yläkulman käyttäjävalikosta kohdan FUNA-analytiikka. Avautuvasta näkymästä löytyy pieni ratas-ikoni, jota klikkaamalla aukeaa lomake. Syötä kollegan sähköpostiosoite ja seuraa näkymän ohjeita.

Pitääkö arviointi lopettaa jotenkin vai mistä tiedän, että arviointi on valmis?

Kun oppilas on tehnyt kaikki tehtävät, ei eteenpäin enää pääse nuolesta (kts. kuva alla). Mikäli tehtävälistauksessa (kts. kuva) kaikki ovat keltaisella, on jokaisesta tehtävästä palautus ja arviointi on suoritettu. Nyt oppilas voi kirjautua ulos oikean yläkulman käyttäjävalikosta.

En saa lisättyä apulaisopettajaa, missä syy?

Mikäli käyttäjä on kirjautunut koulunsa tunnuksilla osoitteessa ville.utu.fi, eikä järjestelmä siltikään löydä häntä apulaisopettajia lisättäessä, hän on todennäköisesti käyttänyt MPASS-kirjautumista. Tässä tapauksessa suositellaan, että hän yhdistää käyttäjätilinsä Google- tai Microsoft-kirjautumisella (riippuu kunnasta kumpaa menetelmää käytetään). Tämä onnistuu seuraavasti

  1. Kirjauduttuaan ViLLEen käyttäjä valitsee oikean yläkulman käyttäjävalikosta kohdan Minun profiilini
  2. Avautuvassa näkymässä kohdasta ”Yhdistä ulkoinen kirjautumispalvelu tiliisi” valitaan kunnan käyttämä kirjautumismenetelmä ja kirjaudutaan koulun sähköpostitunnuksilla.
  3. Nyt tilit pitäisi olla yhdistetty