Salo

Oppimisanalytiikan tutkimusinstituutti ja Salon kaupungin opetustoimi ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä sähköisten oppimisen välineiden käytössä ja kehittämisessä. Salo on yksi maamme edelläkävijöitä näiden työkalu jen käyttöönottajina.

Näille sivuille kokoamme ajankohtaisimmat ja tärkeimmät tiedot ja ohjeistukset Salon opettajille ja kouluille yhdestä paikasta löydettäväksi.

FUNA syksy 2024

Syksyn 2024 FUNA-arviointi tehdään useassa yhteistyökunnassa samanaikaisesti.
Kaikkien kuntien arviointi sisältää kaksi (2) erillistä osiota, jotka ovat matematiikan ja lukemisen osiot
(joillakin kunnilla arviointi saattaa sisältää myös lisäteeman esim. Hyvinvoinnin kyselyn).

FUNA-arvioinnin opettaja saa haltuunsa aktivointikoodilla, jonka toimittaa kouluille kunnan yhteyshenkilö. Koodi on aktivoitavissa keskiviikosta 21.8.2024 lähtien. Arviointien aikataulu on 21.8.-16.9.2024. Koodin aktivoinnin yhteydessä opettaja ilmoittaa ne luokat, jolle arviointi on tarkoitus teettää. Hän saa jokaiselle ilmoittamalleen luokalle kaksi erillistä kurssikoodia, jolla luokan oppilaat liittyvät joko matematiikan tai lukemisen arvioinnin sisältävälle kurssille ViLLE-oppimisympäristössä. Tehtävät tehdään järjestyksessä ja tulokset ovat nähtävissä välittömästi koodin aktivoineen opettajan FUNA-analytiikkanäkymässä.

Koodin aktivoija voi myös jakaa valitsemiensa luokkien tulokset kollegalleen lisäämällä hänet apulaisopettajaksi luokan arviointikurssille joko koodin aktivoinnin yhteydessä tai lisäämällä hänet myöhemmin FUNA-analytiikkanäkymässä. Tarkempi ohjeistus koodin aktivoimiseen löytyy alapuolelta kohdasta Opettajakoodin aktivointi.

Oppilaat tekevät arvioinnin joko tabletilla tai tietokoneella, puhelinta ei tule käyttää.

Arviointiin ja sen käytäntöihin liittyvät kysymykset

Anssi Leppänen
anssi.leppanen (at) salo.fi

Arvioinnin tekninen tuki

Ainoastaan teknisissä ongelmissa:

Aleksi Hermonen
aljaho (at) utu.fi

UKK
Millä laitteilla FUNA-arviointi tulee teettää?

Arviointi tehdään joko tabletilla tai tietokoneella, puhelinta ei tule käyttää.

Tablettitietokoneen laite- ja käyttöjärjestelmävaatimukset:

  • iPad-laitteessa oltava iOS12 tai uudempi käyttöjärjestelmä ja Applen tarjoamat
    päivitykset tehtyinä.
  • Android-laitteen oltava uudempi kuin 2015 vuosimallit ja laitteeseen asennettuna alle
    vuoden vanha Chrome-selain.

Tietokone:

  • Ruudun koko minimissään 1024 x 720 pikseliä ja 8 tuumaa. Voit tarkastaa tämän
    esimerkiksi vierailemalla laitteella osoitteessa  http://whatismyscreenresolution.net.
  • Käyttöjärjestelmät:
  • Windows 10 tai uudempi
  • macOS Mojave (10.14) tai uudempi
  • ChromeOs (14150.46.0) tai uudempi
  • Laitteessa tuore selainpäivitys (Chrome, Edge, Mozilla tai Safari).
Sain tehtäväksi teettää FUNA-arvioinnin, mutta minulla ei ole aavistustakaan mitä pitäisi tehdä?

FUNA-arvioinnin teettämiseen tarvitset vain aktivointikoodin. Saat sen kuntasi yhteyshenkilöltä. Mikäli et tiedä kuka on kuntasi yhteyshenkilö, ota yhteyttä  villeteam@utu.fi. Kun sinulla on aktivointikoodi, kirjaudu sisään koulusi sähköpostiosoitteella osoitteessa ville.utu.fi käyttäen joko Login with Microsoft- tai Login with Google-näppäintä. Kirjauduttuasi valitse oikean yläkulman käyttäjävalikosta kohta Lisää kurssi / koodi tai kohta Anna aktivointikoodi, mikäli sinulla on ViLLE-opettajatunnus. Syötä aktivointikoodi ja täytä tarvittavat tiedot. Aktivoinnissa ilmoitetaan mm. luokat, joille arviointi teetetään. 

Syksyn 2024 arviointi sisältää kaksi osaa. Saat jokaiselle ilmoittamallesi luokalle kaksi kurssikoodia. Kirjoita sen arvioinnin (esim. matematiikan osio) kurssikoodi luokan taululle, jonka aiot sillä oppitunnilla teettää. Nyt oppilaat kirjautuvat sisään osoitteessa ville.utu.fi omilla koulunsa sähköpostitunnuksilla, valitsevat oikean yläkulman käyttäjävalikosta kohdan Lisää kurssi / koodi ja syöttävät taululle kirjoitetun kurssikoodin avautuvaan ikkunaan. Vahvistettuaan liittymisensä kurssille FUNA-arvioinnin tämä osa on valmis tehtäväksi. Kun oppilaat ovat tehneet tehtäviä, näet oppilaiden tuloksia omassa ViLLEssäsi valitsemalla oikean yläkulman käyttäjävalikosta kohdan FUNA-analytiikka.

Oppilaan testi katkesi, kuinka toimia?

Oppilas voi kirjautua uudelleen sisään ja jatkaa tehtävien tekemistä valitsemalla listauksesta ensimmäisen tehtävän, jossa on punainen pallo. Punainen pallo tarkoittaa, että tehtävää ei ole palautettu. Tehtävä on saatettu aloittaa, mutta tulokset eivät tallentuneet palvelimellemme. Tehtävä tulee tehdä uudelleen.

Mistä pääsen tarkastelemaan oppilaiden tuloksia?

Kun oppilaat ovat tehneet arvioinnin, löydät tulokset kirjautumalla ViLLEen ja valitsemalla oikean yläkulman käyttäjävalikosta kohdan FUNA-analytiikka. Valitse avautuneen näkymän alasvetovalikosta sen ryhmän kurssi, jonka tuloksia haluat tarkistella (esim. FUNA S2023 Matematiikka 4B) ja klikkaa Matematiikka-ikonia.

Oppilaan tulokset näkyvät harmaana, missä syy?

Tulokset esitetään punaisen, keltaisen ja vihreän värin avulla kuvaten suorituksen tasoa. Mikäli tulos on harmaa ja oppilas on tehnyt tehtävän, on oppilaan suorituksessa ollut sellaisia piirteitä, että luotettavaa arviointia ei ole voitu tehdä. Esimerkiksi oppilaalla ei ole lainkaan oikeita vastauksia tai oikeellisuusraja (<60% oikein) alittuu, jolloin oppilaan tulkitaan vain arvailleen, eikä tuloksia näin ollen ole mielekästä näyttää.

Unohdin aktivoinnin yhteydessä lisätä yhden tai useamman luokan jolle arviointi tulisi teettää, kuinka toimia?

Mikäli olet jo aktivoinut koodin, voit lisätä uusia luokkia kirjautumalla ViLLEen ja syöttämällä aktivointikoodin uudestaan valitsemalla käyttäjävalikosta kohdan  Lisää kurssi / koodi (valitse Anna aktivointikoodi , mikäli sinulla on ViLLE-opettajatunnus). 

Tehtävän Aloita-nappulan painamisen jälkeen ei tapahdu mitään, missä vika?

Vanhoilla iPad-versioilla on havaittu kuvattua ongelmaa. Suositellaan päivittämään laitteen käyttöjärjestelmä tai yrittämään toisella laitteella. Mikäli käytössä ei ole iPad-laitetta tai ongelma ei ratkea suositelluilla toimenpiteillä, olkaa yhteydessä ViLLEn käyttäjätukeen  villeteam@utu.fi.

Haluan jakaa luokan tulokset kollegalleni, kuinka toimia?

Voit lisätä kollegasi apulaisopettajaksi valitsemasi luokan arviointikurssille (ts. jakaa hänelle esim. luokan 5B matematiikan osion tulokset) kirjautumalla ViLLEen ja valitsemalla oikean yläkulman käyttäjävalikosta kohdan FUNA-analytiikka. Avautuvasta näkymästä löytyy pieni ratas-ikoni, jota klikkaamalla aukeaa lomake. Syötä kollegan sähköpostiosoite ja seuraa näkymän ohjeita.

En saa lisättyä apulaisopettajaa, missä syy?

Jotta opettaja voidaan lisätä Funaan apulaisopettajaksi, niin hänellä täytyy olla olemassa tunnus ViLLEssä kunnan tarjoamalla sähköpostiosoitteella. Jos opettajalla ei tällaista vielä ole, niin hän saa luotua sellaisen itselleen kirjautumalla ViLLEen sisälle ViLLEn etusivun Microsoft- tai Google-napista (kunnasta riippuen) kunnan myöntämillä tunnuksilla.

Mikäli käyttäjä on kirjautunut koulunsa tunnuksilla osoitteessa  ville.utu.fi, eikä järjestelmä siltikään löydä häntä apulaisopettajia lisättäessä, hän on todennäköisesti käyttänyt MPASS-kirjautumista. Tässä tapauksessa suositellaan, että hän yhdistää käyttäjätilinsä Google- tai Microsoft-kirjautumisella (riippuu kunnasta kumpaa menetelmää käytetään). Tämä onnistuu seuraavasti

  1. Kirjauduttuaan ViLLEen käyttäjä valitsee oikean yläkulman käyttäjävalikosta kohdan Minun profiilini
  2. Avautuvassa näkymässä kohdasta ”Yhdistä ulkoinen kirjautumispalvelu tiliisi” valitaan kunnan käyttämä kirjautumismenetelmä ja kirjaudutaan koulun sähköpostitunnuksilla.
  3. Nyt tilit pitäisi olla yhdistetty
Pitääkö arviointi lopettaa jotenkin vai mistä tiedän, että arviointi on valmis?

Kun oppilas on tehnyt kaikki tehtävät, ei eteenpäin enää pääse nuolesta (kts. kuva alla). Mikäli tehtävälistauksessa (kts. kuva) kaikki ovat keltaisella, on jokaisesta tehtävästä palautus ja arviointi on suoritettu. Nyt oppilas voi kirjautua ulos oikean yläkulman käyttäjävalikosta.

Kevään 2024 FUNA Junior -arviointi 2. luokan oppilaille

FUNA Junior- arviointivälineen pilotointi 2. luokkalaisille järjestetään Salossa 4.3. -5.4.2024. Tähän voivat osallistua kaikki halukkaat 2. luokat. Pilotoitava FUNA Junior -kokonaisuus sisältää arviointitehtävät sekä lukitaitojen että matemaattisten taitojen arviointiin.

FUNA Junior -pilotti

FUNA Junior on esi- ja alkuopetusikäisille lapsille suunnattu digitaalinen lukitaitojen ja matemaattisten taitojen arviointiväline, jota kehitetään nyt Salossa järjestettävän pilottitutkimuksen avulla. FUNA Junioria kehitettäessä olemme huomioineet lasten iän ja taitotason. FUNA Junioriin kehitetään samanaikaisesti testejä sekä lukitaitojen että matemaattisten taitojen arviointiin.

Salossa järjestettävä pilotti on ensimmäinen mahdollisuus päästä kokeilemaan uusia arviointivälineitä.

Osallistuminen

Voit ilmoittautua mukaan  tästä linkistä. 

Testin suorittaminen vie kaksi oppituntia, jonka jälkeen pyydämme osallistuneita vastaamaan lyhyeen kyselyyn. Kyselyn avulla kerätään tietoa FUNAn jatkokehittämistä varten. Tämän lisäksi emme edellytä opettajalta tai ryhmältä muuta.

Tehtävien ohjeet toistetaan oppilaille puhuttuina, joten oppilaat tarvitsevat osallistumsta varten kuulokkeet. Tätä varten koulujen käyttöön on hankittu kuulokkeita, joita toimitetaan kouluille tarpeen mukaan. Jos koulullasi ei ole kuulokkeita, voit ilmoittaa siitä kyselyssä.


Testin aktivointi

Ilmottautumisen jälkeen voit pyytää ELA-opettajaanne aktivoimaan testin sinulle. Testin aktivointi on näytetty alla olevalla videolla. Kirjallisen ohjeen löydät  tästä.

Testien suorittaminen

Suorittakaa osiot järjestyksessä niin, että lukemisen osuus tehdään ensin. Testin alussa oppilas laittaa päähänsä kuulokkeet ja aloittaa ensimmäisestä tehtävästä. Tämän jälkeen järjestelmä neuvoo oppilasta eteenpäin. Tehtävät sisältävät ohjeen ja harjoittelun, jonka jälkeen tehdään varsinainen tehtävä. Oppilas liikkuu näiden välillä nuolella. Viimeisen tehtävän jälkeen oppilas siirtyy lisätehtäviin, joita hän voi tehdä sillä välin kun muu ryhmä saa tehtävät valmiiksi.

Mitä hyötyä osallistumisesta on minulle ja ryhmälleni?

Osallistuminen mahdollistaa oppilaiden perustaitojen osaamisen kartoittamiseen, sillä jokainen osallistunut opettaja saa tiedon oppilaiden tuloksista. Saat tehtäväkohtaisen tiedon siitä, miten oppilas on suoriutunut testin eri osa-alueissa, josta on hyötyä esimerkiksi opetuksen ja tukitoimien suunnittelussa.

Osallistut myös kansallisesti käyttöön tulevien arviointivälineiden kehitykseen ja mahdollistat taitojen kehittymisen ja siihen vaikuttavien tekijöiden tutkimuksen.

Oppimisen Tuen Salkut (OTuS)

Oppimisen Tuen Salkkujen käyttöönotto on Salossa täydessä vauhdissa, ja kaikki halukkaat Salon koulujen opettajat saavat salkut käyttöönsä. Salkut saa käyttöönsä osallistumalla käyttöönottokoulutukseen. Lisätietoa löydät Teams-ryhmästä ”OTuS-materiaali (info)”. Salon opettajat voivat pyytää liittymistiedot Lealta (sähköposti alla).

Oppimisen Tuen Salkkujen käyttöönoton koordinaattorina toimii Lea Salokannel. Häneen voi olla yhteydessä missä tahansa OTuS-asiassa Salon Teamsin lisäksi sähköpostitse (lea.salokannel[at]salo.fi).

Voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia Oppimisen Tuen Salkuista  tästä Forms-kyselystä. Kyselyyn vastataan nimettömästi, ja voit vastata kyselyyn myös vain soveltuvilta osin.