OPPIMISEN TUEN SALKUT
Mistä on kyse?
Oppimisen tuen salkut eli OTuS-salkut ovat ViLLE-oppimisympäristöön erityisopetuksen tueksi suunniteltuja tehtäväkokonaisuuksia, joissa harjoitellaan matematiikan ja äidinkielen perustaitoja. Yksi salkku keskittyy aina yhteen sisältöalueeseen, kuten kertolaskuun tai luetun ymmärtämiseen, eikä tehtäviä ole sidottu mihinkään tiettyyn luokka-asteeseen.
Suomen- ja ruotsinkieliseen OTuS-salkkuvalikoimaan voi tutustua tämän sivun alalaidassa. OTuS-salkkujen yhteydestä löytyy myös arjen matemaattisten taitojen vahvistamiseksi suunnitellut numerotaitotaitoisuus-salkut. Lue lisää numerotaitoisuus-salkuista osoitteessa numerotaitoisuus.fi.
Miksi OTuS-salkut?
OTuS-salkuista hyötyvät sekä oppilas että opettaja!
OTuS-salkkuja varten ViLLEssä on oma käyttöliittymänsä, jonka käyttöönotto on helppoa ja nopeaa. ViLLE-oppimisympäristö mahdollistaa sen, että OTuS-salkkujen tehtävät arvioituvat automaattisesti, ja oppilas saa tehtävistä välittömän palautteen. Opettaja pystyy seuraamaan oppilaan oppimisen kehitystä reaaliajassa sekä havaitsemaan ja puuttumaan mahdollisiin oppimisen haastekohtiin jo varhaisessa vaiheessa. Lisäksi opetusalan asiantuntijoiden suunnittelemat valmiit materiaalit sekä automaattisesti arvioituvat tehtävät antavat opettajalle enemmän aikaa keskittyä oleelliseen eli oppimisprosessin tukemiseen.
Miten saan salkut käyttööni?
OTuS-salkut on jaettu Esittely-salkkuihin ja TRILA-salkkuihin. Jokaisen sisältöalueen alussa on vähintään yksi Esittely-salkku ja loput saman aihepiirin salkut ovat TRILA-salkkuja. ViLLE-opettaja saa Esittely-salkut käyttöönsä automaattisesti. Salkut löytyvät ViLLE-oppimisympäristössä opettajan käyttäjävalikosta sivun oikeasta yläkulmasta. Mikäli ViLLE-opettaja haluaa käyttöönsä myös TRILA-salkut, onnistuu se TRILA-yhteistyömallimme kautta. Myös opettaja, jolla ei ole ViLLE-opettajan tunnuksia, saa salkut käyttöönsä TRILA-yhteistyömallin kautta.
Tarkempi ohjeistus OTuS-salkkujen käyttöönottoon löytyy OTuS-ohjeistus painikkeen alta.

OTuS-salkut ja niiden kuvaukset:
**ESITTELYSALKUT
Tässä salkussa harjoitellaan kellonaikoja viisari- ja digitaalisen kellon avulla sekä opitaan niiden välisiä yhteyksiä. Tehtävissä käydään läpi tasoja ja puolia tunteja.
Tässä salkussa kerrataan aluksi tasoja ja puolia tunteja siirtyen vähitellen hieman haastavampiin kellonaikoihin, kuten 10 yli tai 20 vaille. Tehtävissä harjoitellaan viisarikellolla ja digitaalisella kellolla.
Tässä salkussa harjoitellaan kellonaikojen järjestämistä aikajärjestykseen ja kellonaikojen yhteen- ja vähennyslaskuja. Teemana on ajan kuluminen ja sen laskeminen.
Tässä salkussa harjoitellaan hahmottamaan aikaa ikävuosien, kuukausien, viikkojen, päivien ja vuorokausien kautta. Lisäksi harjoitellaan tuntien, minuuttien ja sekuntien suhteita. Salkku sisältää laskuja, joissa tulee muuttaa mm. vuorokaudet tunneiksi ja minuutit sekunteiksi.
**ESITTELYSALKUT
Tutustutaan desimaaliluvun kymmenes- sadas- ja tuhannesosiin. Tavoitteena ymmärtää desimaaliluvun käsite ja desimaalit osana kymmenjärjestelmää, hahmottaa murtoluvun ja desimaaliluvun välinen yhteys, sekä harjoitella desimaalilukujen vertaamista ja pyöristämistä.
Salkku sisältää muun muassa lukusuora- ja lukujonotehtäviä. Osa tehtävistä on sidottu arjen matikkaan ja siihen liittyvään käsitteistöön (esim. cm, dl, kg, €), jotta desimaalilukujen yhteys arkielämään hahmottuu. Osassa tehtävistä tarvitaan lukutaitoa.
Tämä salkku sisältää desimaalilukujen yhteen- ja vähennyslaskuja. Ensin harjoitellaan kymmenesosilla ja sadasosilla erikseen, mutta kertauksessa kymmenesosia ja sadasosia sisältyy joissain tehtävissä myös samaan laskuun. Salkku sisältää paljon arjen matikkaa, kuten rahalaskuja. Osa laskuista on sanallisessa muodossa.
**ESITTELYSALKUT
Geometrian perusteita ja peruskäsitteitä. Tutustutaan pisteeseen, suoraan, janaan sekä murtoviivaan, ja harjoitellaan niiden nimeämistä. Tarkastellaan yleisimpiä tasokuvioita (kolmio, nelikulmio ja ympyrä), sekä harjoitellaan monikulmioiden nimeämistä kulmien lukumäärän mukaan. Tutustutaan erilaisiin kulmiin, ja harjoitellaan erottamaan terävä, tylppä ja suora kulma toisistaan.Osa tehtävistä vaatii lukutaitoa.
**ESITTELYSALKUT
Harjoitellaan kokonaislukujen jakamista kahdella. Laskut menevät tasan tai niistä jää jakojäännös. Apuna kuvia.
Harjoitellaan kokonaislukujen jakamista kolmella. Laskut menevät tasan tai niistä jää jakojäännös. Apuna kuvia.
Harjoitellaan kokonaislukujen jakamista neljällä. Laskut menevät tasan tai niistä jää jakojäännös. Apuna kuvia.
Harjoitellaan kokonaislukujen jakamista viidellä. Laskut menevät tasan tai niistä jää jakojäännös. Apuna kuvia.
Harjoitellaan kokonaislukujen jakamista kuudella. Laskut menevät tasan tai niistä jää jakojäännös. Apuna kuvia.
Harjoitellaan kokonaislukujen jakamista seitsemällä. Laskut menevät tasan tai niistä jää jakojäännös. Apuna kuvia.
Harjoitellaan kokonaislukujen jakamista kahdeksalla. Laskut menevät tasan tai niistä jää jakojäännös. Apuna kuvia.
Harjoitellaan kokonaislukujen jakamista yhdeksällä. Laskut menevät tasan tai niistä jää jakojäännös. Apuna kuvia.
Kerrataan aiemmin opittua: pienten lukujen jakamista kahdella ja viidellä, keskitasoisten lukujen jakamista kahdella ja viidellä, jakojäännös sekä suurten lukujen jakaminen kahdella ja viidellä.
Harjoitellaan kokonaislukujen jakamista kolmella ja neljällä. Laskut menevät tasan tai niistä jää jakojäännös. Apuna kuvia.
Harjoitellaan kokonaislukujen jakamista kuudella ja seitsemällä. Laskut menevät tasan tai niistä jää jakojäännös. Apuna kuvia.
Harjoitellaan kokonaislukujen jakamista kahdeksalla ja yhdeksällä. Laskut menevät tasan tai niistä jää jakojäännös. Apuna kuvia.
Harjoitellaan kokonaislukujen jakamista luvuilla 2 – 5. Laskut menevät tasan tai niistä jää jakojäännös. Apuna kuvia.
Harjoitellaan luvuilla 6 – 9 jakamista. Laskut menevät tasan tai niistä jää jakojäännös. Apuna kuvia.
Harjoitellaan luvuilla 2 – 9 jakamista. Laskut menevät tasan tai niistä jää jakojäännös. Apuna kuvia.
**ESITTELYSALKUT
Tässä salkussa tutustutaan kertolaskuun aluksi yhteenlaskun kautta. Tehtävissä kerrotaan luvuilla 0, 1, 2 ja 10.
Tässä salkussa tutustutaan kertotauluihin 3, 4 ja 5 sekä kerrataan myös hieman kertotaluja 0-2 ja 10. Kertolaskuja lähestytään yhteenlaskujen kautta.
Tässä salkussa tutustutaan kertotauluihin 6, 7, 8 & 9 sekä kerrataan hieman aiemmin opittuja kertotauluja (0-5 & 10). Kuten aiemmissa salkuissa, harjoitellaan kertolaskujen muodostumista yhteenlaskun kautta.
Tässä salkussa kerrataan kertosalkuissa läpikäydyt kertotaulut (0 – 10). Jos oppilas hallitsee jo kertotaulut, voi hän siirtyä suoraan tähän salkkuun, jossa ovat jo kaikki kertotaulut.
**ESITTELYSALKUT
Tässä salkussa harjoitellaan tunnistamaan ja vertailemaan pieniä lukumääriä symboleiden ja kuvien avulla.
Yhdistetään lukumääriä numerosymboleihin ja harjoitellaan piirtämään numeroita.
Harjoitellaan numerosymbolien käyttöä. Järjestetään numeroita suuruusjärjestykseen, yhdistetään ääneen luettu numero symboliin ja piirretään numeroita.
Harjoitellaan numerosymbolien käyttöä. Järjestetään numeroita suuruusjärjestykseen, yhdistetään ääneen luettu numero symboliin ja piirretään numeroita.
Salkku sisältää lukujono ja -suora tehtäviä lukualueella 0 – 20.
Tutustutaan lukualueeseen [0, 1000]. Tehtävissä muun muassa luvun rakentamista, lukusuoralaskuja, rahalaskuja, sekä yhteen- ja vähennyslaskuja lukualueella 0-1000. Vain kokonaislukuja.
Tässä salkussa harjoitellaan tunnistamaan kymmenjärjestelmän lukuyksiköitä sekä laskemaan yhteen- ja vähennyslaskuja. Neljännellä oppitunnilla tutustutaan myös desimaaleihin opetusvideoiden avulla.
Salkussa tutustutaan ensin laskujärjestykseen ilman sulkeita. Toisella oppitunnilla tehtävissä harjoitellaan laskuja sulkujen kanssa. Aluksi laskuissa käydään helpoimpia kerto- sekä yhteen- ja vähennyslaskuja. Neljännellä oppitunnilla laskujärjestyksessä sivutaan jakolaskua (tämän oppitunnin voi tarvittaessa piilottaa, mikäli jakolaskua ei ole vielä käyty läpi). Lopuksi kerrataan ja tehdään helpompia sanallisia tehtäviä.
**ESITTELYSALKUT
Sisältää 5 oppituntia käsitellen pituuden yksiköitä (mm – km). Harjoitellaan pituuden hahmottamista, mittaamista ja arviointia.
Arvioidaan esineiden massoja ja harjoitellaan massan yksiköiden käyttöä: ensimmäisillä kierroksilla g-kg, viimeisimmillä mennään mg-t -tasoille.
Pinta-alan yksiköitä ja niiden yksikönmuunnoksia sekä pinta-alan laskemista.
Harjoitellaan tilavuuden yksikönmuunnoksia.
Kerrataan mittaaminen ja yksikönmuunnokset -salkkujen 1.-4. sisältöjä.
**ESITTELYSALKUT
Tässä salkussa tutustutaan tavallisimpiin murtolukuihin ja harjoitellaan hahmottamaan visuaalisesti, miltä murtoluku näyttää. Tehtävissä sivutaan käsitteitä osoittaja ja nimittäjä. Lisäksi opitaan hahmottamaan, mitä tarkoittaa puolikas ja kokonainen.
Tässä salkussa käydään läpi murtolukujen perusteita: jakamista osiin, murtoluvun kirjaamista kuvasta, murtoluvun suuruutta, vertailua sekä sekalukuja.
Tässä salkussa harjoitellaan samannimisten murtolukujen yhteen- ja vähennyslaskua. Aluksi harjoitellaan perusteita, ja viimeisillä oppitunneilla on mukana sanallisia tehtäviä ja sekalukuja.
Tässä salkussa edetään aluksi samannimisten murtolukujen kertolaskusta ja kertotaulujen kertauksesta kohti erinimisten murtolukujen yhteen- ja vähennyslaskua. Lisäksi harjoitellaan laventamista ja supistamista.
Tehtävissä murtolukua kerrotaan luonnollisella luvulla (2 * 3/5), murtoluvulla kerrotaan luonnollista lukua (1/2 * 4) ja murtolukuja kerrotaan keskenään (1/2 * 1/4).
Tehtävissä murtolukua jaetaan luonnollisella luvulla (2/5: 2). Murtoluvulla jaetaan luonnollista lukua (3 : (1/2)) ja murtolukuja jaetaan keskenään (1/2 : 1/4)
**ESITTELYSALKUT
Tässä salkussa harjoitellaan hahmottamaan prosenttiosuuksia (10, 20, 50 & 100%) kokonaisuuksista konkreettisin keinoin. Esim. pyydetään värittämään 50 % kokonaisuudesta jne. Lisäksi prosentit muutetaan murtoluvuiksi.
Tässä salkussa harjoitellaan laskemaan, miten paljon esimerkiksi 50% on jostakin luvusta edeten yhä haastavempiin laskutoimituksiin. Lisäksi harjoitellaan muuttamaan prosenttilukuja desimaaliluvuiksi. Salkun loppupuolella käydään läpi myös sitä, mikä on prosenttikerroin ja, miten sitä voidaan hyödyntää prosenttilaskuissa.
Tässä salkussa käydään läpi vaativampia prosenttilaskuja. Oppilaan tulee osata yhdistää prosenttikerroin (desimaaliluku) ja prosenttiluku. Salkussa käydään myös laskuja, joissa tuotetta on alennettu tai korotettu jokin pronsenttiosuus ja se tulee laskea. Salkussa on sanallisia tehtäviä.
**ESITTELYSALKUT
Harjoitellaan yhteen- ja vähennyslaskuja lukualueella 1 – 10 symboleilla ja numeroilla.
Yhteen- ja vähennyslaskujen harjoittelua alueella 0 – 20. Painopiste kymmenen ylittämisessä ja alittamisessa.
Yhteen- ja vähennyslaskuja lukualueella 0-100.
Yhteen- ja vähennyslaskujen harjoittelua lukualueella 0 – 1000.
Huom! Lisää aihepiirin tehtäviä löytyy Lukujärjestelmä ja lukujono -kategorian salkusta Lukualue laajenee 1. Kokonaisluvut [0,1000]Yhteen- ja vähennyslaskujen harjoittelua lukualueella 0 – 1000.
**ESITTELYSALKUT
Tässä salkussa opetellaan laskemaan muuttujien kanssa. Salkussa aloitetaan asettamalla lukuja säkkeihin ja laskemalla säkkien avulla, ja päädytään lopuksi täydentämään puuttuvia termejä yhteen-, vähennys- ja jakolausekkeisiin.
**ESITTELYSALKUT
Tässä salkussa käydään läpi kaikki kirjaimet. Tehtävissä piirretään kirjaimia sormella tai hiirellä, tunnistetaan isoja ja pieniä kirjaimia sekä tunnistetaan kirjaimia äänen perusteella.
Tässä salkussa harjoitellaan aluksi äänteitä ja kirjaimia. Monipuolisissa tehtävissä piirretään muun muassa kirjaimia sormella. Tehtävät etenevät vähitellen sananmuodostusharjoituksiin, joissa sanoihin lisätään puuttuvia alku- ja lopputavuja. Tehtävät ja niiden ohjeistukset sisältävät ainoastaan suuraakkosia ja sopivat siksi myös aloittelevalle lukijalle ja kirjoittajalle.
Tässä salkussa harjoitellaan sanojen taivutusta ja konsonanttien ja vokaalien vaihtelua. Salkun edetessä sanasto muuttuu haastavammaksi, mutta tehtävissä keskitytään arkisiin ja yksinkertaisiin sanoihin. Jokaisella kierroksella on lukemista, kirjoittamista ja kuuntelua edellyttäviä harjoituksia.
Kierrokset 1–8 eivät sisällä kaksoiskonsonanttia. Kierrokset 9–14 keskittyvät kaksoiskonsonantin sisältäviin sanoihin. Sanoja taivutetaan kierroksesta riippuen joko sisä- tai ulkopaikallissijoissa.
Tässä salkussa harjoitellaan tavutusta. Aluksi muodostetaan lyhyitä sanoja ja lopuksi pidempiä. Tehtävissä järjestetään esimerkiksi tavuja sanoiksi sekä muodostetaan sanoja kirjainten ja kuvien avulla.
Tässä salkussa harjoitellaan luetun ymmärtämistä virketasolla. Harjoitusten tekstit ovat pituudeltaan yhdestä muutamaan virkettä. Jokaisella kierroksella on tehtäviä, joissa oppilas joko valitsee oikean vastauksen tai kirjoittaa itse oman vastauksensa. Kierroksia tai harjoituksia ei tarvitse tehdä järjestyksessä. Sisältö kannattaa valita oppilaan taitotason mukaan.
Huom! Salkun sanasto on pitkälti eheytetty ympäristö- ja yhteiskuntaoppiin, mutta tavoitteena ei ole opetella kyseisten oppiaineiden sisältöjä.
Salkku koostuu kuudesta oppitunnista, jotka sisältävät luetun ymmärtämisen tehtäviä. Harjoitukset liittyvät arjen taitoihin ja yleistietoon. Jokaisessa harjoituksessa on lyhyt teksti, joka on jaettu osiin lukemisen helpottamiseksi. Ennen jokaista kysymystä oppilas lukee 1–4 virkettä ja yrittää ymmärtää niiden sisällön. Oppitunnin otsikossa kerrotaan, montako virkettä luetaan ennen vastaamista.
Tässä salkussa harjoitellaan pidempien tekstien lukemista. Tehtävissä etsitään yksityiskohtia tekstistä ja harjoitellaan virkkeiden välisen tiedon yhdistämistä. Lyhyet tekstit -kierrosten tehtävissä tekstit ovat pituudeltaan kahdesta virkkeestä muutamaan virkkeeseen. Tekstit-kierroksilla tekstit ovat pituudeltaan yhdestä muutamaan kappaletta. Kierroksia tai harjoituksia ei tarvitse tehdä järjestyksessä. Sisältö kannattaa valita oppilaan taitotason mukaan.
Huom! Salkun sanasto on pitkälti eheytetty ympäristö- ja yhteiskuntaoppiin, mutta tavoitteena ei ole opetella kyseisten oppiaineiden sisältöjä.
Tässä salkussa on kierroksia, joilla käsitellään erilaisia luetun ymmärtämisen solmukohtia. Tehtävissä on monipuolisesti eri tekstilajeja. Aihealueet liittyvät yleis- ja ympäristötietoon sekä arjen taitoihin.
Salkussa käsiteltävät solmukohdat ja sisällöt:
Yksityiskohdat – Erilaisia tehtävätyyppejä, joissa esitetään väitteitä tai kysymyksiä, jotka liittyvät tekstissä tai kuvassa oleviin yksityiskohtiin.
Kieltoilmaukset – Harjoituksia, joissa pyritään tunnistamaan ja ymmärtämään kieltoilmaus joko tekstissä tai tekstistä esitetyssä kysymyksessä ja väitteessä.
Ennakointi –Kierroksella harjoitellaan ennakointitaitoja. Tehtävissä esimerkiksi yhdistetään otsikko ja siihen sopiva sisältö, ennakoidaan tulevia tapahtumia tekstissä, sekä valitaan tekstille sopiva loppu.
Strategiat – Harjoitellaan luetun ymmärtämistä ja tekstin tulkitsemista tukevia strategioita. Strategiat 1 -kierroksella harjoitellaan sitä, miten tekstejä kannattaa lukea, jotta niiden sisältö jää mieleen. Strategiat 2 -kierroksella harjoitellaan tekstin tiivistämistä ja pääkohtien etsimistä. Tehtävissä yhdistetään tekstejä ja niihin sopivia tiivistelmiä toisiinsa. Kierroksella on myös kuvatehtäviä.
Päättely – Päättelyn taitoja harjoitellaan tehtävillä, joissa kysyttävää asiaa ei ole suoraan kerrottu tekstissä, vaan se jää pääteltäväksi luetun perusteella.
**ESITTELYSALKUT
Tässä salkussa harjoitellaan eris- ja yleisnimiä. Oppitunneilla tutustaan aluksi erisnimiin, sitten yleisnimiin, joiden jälkeen harjoitellaan tunnistamaan niitä virkkeistä. Kaksi ensimmäistä oppituntia ovat helpompia ja kaksi viimeistä hieman haastavampia.
Ensimmäiset neljä oppituntia harjoitellaan yhdyssanoja ja kaksi viimeistä synonyymejä. Yhdyssanatehtävät vaativat lukutaitoa. Synonyymi -tehtävät ovat jo asteen haastavampia ja vaativat sanojen merkitysten ymmärrystä, joten tarvittessa ne voi piilottaa silmäpainikkeesta.
Tässä salkussa käydään läpi verbit, verbien taivutusmuodot, substantiivit, adjektiivit, numeraalit, pronominit ja taipumattomat sanat. Tehtävät sopivat sanaluokkia harjoittelevalle/kertaavalle oppilaalle. Mukana on jonkun verran opettavaa materiaalia, mutta jonkinlainen käsitys sanaluokista olisi hyvä olla ennen salkun läpikäymistä.
Tässä salkussa käydään läpi kaikki sanaluokat. Tehtävissä jatketaan Sanaluokat 1. -salkun tehtävistä sekä kerrataan jo opittua. Tehtäviä verbin taipumisesta ja aikamuodoista on Sanaluokat 1. salkkua enemmän.
Tässä salkussa harjoitellaan virkkeen rakennetta (pääasiassa iso alkukirjain ja lopetusmerkit). Tehtävissä on melko yksinkertaisia virkkeitä ja pituudeltaan lyhyitä. Mukana myös kysyvä- ja kieltolause.
Tässä salkussa kerrataan aluksi virkkeen käsitettä, jonka jälkeen harjoitellaan pää- ja sivulausetta sekä alistuskonjuktioita. Tehtävät ovat tasoltaan 5-6.luokkalaiselle, mutta soveltuvat salkkujen periaatteiden mukaisesti ikätasosta riippumatta kaikille!
Tässä salkussa tutustutaan lauseenjäseniin ja harjoitellaan niitä. Ensin käydään läpi predikaatti ja subjekti. Sitten objekti ja viimeinen oppitunti on kertaava. Tehtävissä on pääasiassa yhdistelyjä, tunnistustehtäviä ja pelillisyyttä, mutta myös tehtäviä, joissa lauseenjäsen tulee tunnistaa ja kirjoittaa.
Osaa vertailla kuvaajissa olevien määrien suuruuksia, ja järjestellä suuruusjärjestykseen. Osaa tulkita yksinkertaisia taulukoita ja diagrammeja.Ymmärtää todennäköisyydestä käsitteitä kuten mahdoton tai varma tapahtuma ja 50% mahdollisuus.
Ymmärtää mitä tarkoittaa frekvenssi, keskiarvo, mediaani ja moodi annetusta aineistosta. Ymmärtää kääntäen verrannollisuuden esimerkiksi jarrutusmatkoissa.
Osaa laskea monikulmioiden piirejä ja soveltaa taitoa työelämän vaatimuksissa ja muissa arjen tilanteissa.
Osaa laskea monikulmioiden piirejä.
Osaa laskea neliön ja suorakulmion pinta-alan.
Osaa laskea ympyrän piirin ja ymmärtää piin käsitteen.
Osaa laskea kolmion ja suunnikkaan pinta-alan.
Osaa laskea ympyrän pinta-alan.
Osaa laskea piirejä ja pinta-aloja kokonaisluvuilla sekä arvioida mitattavan kohteen kokoa ja yksinkertaisten kappaleiden tilavuuksia.
A0.1 Erottaa pienemmän määrän suuremmasta. Järjestelee esineitä ja asioita ominaisuuksien mukaan.
A0.2 Tuntee numerot lukualueella 1-9 ja erottaa pienemmän määrän suuremmasta. Tekee luokitteluja ja luettelee numeroita järjestyksessä.
Tuntee ja osaa kirjoittaa numerot 1–9. Osaa järjestää kuvissa olevia määriä suuruusjärjestykseen. Osaa täydentää lukujonoja lukualueella 1–9.
Osaa kirjoittaa ja vertailla lukuja lukualueella 1-20.
Osaa luetella parillisia ja parillisia lukuja. Ymmärtää nollan käsitteen.
Osaa käyttää luonnollisia lukuja yhteen- ja vähennyslaskuissa ja suuruuusvertailussa lukualueella 0-100.
Hallitsee luonnollisia lukuja lukualueella 0-10000.
Osaa käyttää luonnollisia lukuja lukualueella 0-100 ja desimaalilukuja sadasosien tarkkuudella. Osaa laskea myös negatiivisilla luvuilla esimerkiksi lämpömittariasteikon avulla.
Osaa käyttää luonnollisia lukuja ilman lukualuerajoituksia. Ymmärtää sulkeiden käsitteen ja negatiivisia lukuja sekä potenssin ja lukujen alkutekijöiden käsitteet.
Hallitsee toisen potenssin lukualueella ja ymmärtää niiden yhteyden kertolaskuihin. Mukana myös jo hieman kolmen potenssia.
Osaa yhdistää yksinkertaisia murtolukuja, kuten kolmasosa, neljäsosa ym. niitä vastaaviin kuviin.
Osaa yhdistää murtolukuja ja sekalukuja niitä vastaaviin kuviin. Osaa laskea yhteen ja vähennyslaskuja samannimisillä murtoluvuilla.Osaa sijoittaa murtolukuja lukusuoralle.
Osaa yhdistää murto- ja sekalukuja niitä vastaaviin kuviin. Osaa laskea yhteen ja vähentää samalla nimittäjällä olevia yksinkertaisia murtolukuja. Osaa vertailla yksinkertaisia eri nimittäjällä olevia murtolukujen suuruuksia (1/2, 1/3, 1/4 ja 1/5).
Ymmärtää arjessa käytettävien murtolukujen yhteyden prosenttilukuihin ja osaa soveltaa yhteyttä todennäköisyyksissä, taulukoissa ja diagrammeissa.
Osaa muuntaa prosenteiksi murtolukuja, kuten 1/2, 1/4 ja 1/5. Osaa laskea kuinka monta prosenttia. Osaa muuttaa prosenttilukuja desimaali- ja murtoluvuiksi sekä päinvastoin.
Osaa muuttaa arjessa käytettävät prosenttiluvut desimaali- ja murtoluvuiksi ja päinvastoin. Osaa tehdä havaintoja prosenttiluvuista arjen tilanteissa.
Osaa laskea prosenttilaskuja sujuvasti ja soveltaa esimerkiksi hintojen alennuksiin tai korkoihin.
**DEMOPORTFÖLJER
I den här portföljen får eleven öva på att lösa uppgifter med talföljder och tallinjer, talområdet är 0 – 20.
Addition och subtraktion inom talområdet [0, 1000] samt addition och subtraktion inom talområdet [-100, 100].
I den här portföljen får eleven öva på att identifiera enheterna i tiosystemet samt beräkna addition och subtraktion. På den fjärde lektionen introducerar också decimaltal m.h.a. vidoer.
I den här portföljen får eleven först bekanta sig med räkneordningen då parenteser inte finns med. På den andra lektionen övar hen på att göra beräkningar med parenteser. I början behandlas enklare multiplikations-, additions- och subtraktionsoperationer. På den fjärde lektionen introduceras räkneordningen för divisionsberäkningar (denna lektion kan döljas vid behov om divisionsberäkningarna ännu inte har behandlats). Slutligen får eleven repetera och göra några enklare skriftliga uppgifter.
Den här portföljen går igenom talområdet [0, 1000]. Uppgifterna behandlar bl.a. taluppbyggnad, tallinjen, räkning med pengar, addition och subtraktion inom talområdet 0-1000. Endast heltal förekommer.
** DEMOPORTFÖLJER
I den här portföljen tränar eleven på att identifiera och jämföra små tal med hjälp av symboler och bilder.
Förena rätt antal med rätt siffersymbol. Öva att skriva siffror.
I den här portföljen får eleven öva på att använda talsymboler. Eleven ska b.la. ordna talen i storleksordning, para ihop det upplästa talet med symbolen och spåra tal.
I den här portföljen får eleven öva på uppdelningar. Bilder med antal finns med som hjälpmedel.
I den här portföljen får eleven öva på additioner och subtraktioner inom talområdet 1 – 10.
I den här portföljen får eleven öva på additioner och subtraktioner inom talområdet 0 – 20. Fokus på tiotalsövergång.
I den här portföljen får eleven öva på additioner och subtraktioner inom talområdet 0-100.
Additioner och subtraktioner inom talområdet 0 – 1 000.
** DEMOPORTFÖLJER
I den här portföljen introduceras multiplikation först med hjälp av addition. Uppgifterna behandlar multiplikation med talen 0, 1, 2 och 10.
I den här portföljen får eleven bekanta sig med multiplikationstabellerna 3, 4 och 5, och det förekommer även repetition av tabellerna i Multiplikation 1. (Tabellerna 0-2, 10). Multiplikationer introduceras med hjälp av addition.
I den här portföljen introduceras multiplikationstabellerna 6, 7, 8 & 9 och det förekommer även repetition av tidigare tabeller (0-5 & 10). Multiplikationer introduceras med hjälp av addition, precis som i de tidigare portföljerna.
I den här portföljen förekommer repetition av multiplikationstabellerna (0 – 10). Om eleven redan behärskar multiplikationstabellerna så kan hen gå direkt till denna portfolio, som innehåller alla tabeller.
** DEMOPORTFÖLJER
Eleven får öva på att dividera heltal med två. Beräkningarna kan antingen gå jämnt eller så förekommer det rest. Bilder finns med som hjälpmedel.
Eleven får öva på att dividera heltal med tre. Beräkningarna kan antingen gå jämnt eller så förekommer det rest. Bilder finns med som hjälpmedel.
Eleven får öva på att dividera heltal med fyra. Beräkningarna kan antingen gå jämnt eller så förekommer det rest. Bilder finns med som hjälpmedel.
Eleven får öva på att dividera heltal med fem. Beräkningarna kan antingen gå jämnt eller så förekommer det rest. Bilder finns med som hjälpmedel.
Eleven får öva på att dividera heltal med sex. Beräkningarna kan antingen gå jämnt eller så förekommer det rest. Bilder finns med som hjälpmedel.
Eleven får öva på att dividera heltal med sju. Beräkningarna kan antingen gå jämnt eller så förekommer det rest. Bilder finns med som hjälpmedel.
Eleven får öva på att dividera heltal med åtta. Beräkningarna kan antingen gå jämnt eller så förekommer det rest. Bilder finns med som hjälpmedel.
Eleven får öva på att dividera heltal med nio. Beräkningarna kan antingen gå jämnt eller så förekommer det rest. Bilder finns med som hjälpmedel.
Eleven får öva på att dividera heltal med två och fem. Bilder finns med som hjälpmedel.
Eleven får öva på att dividera heltal med tre och fyra. Beräkningarna kan antingen gå jämnt eller så förekommer det rest. Bilder finns med som hjälpmedel.
Eleven får öva på att dividera heltal med sex och sju. Beräkningarna kan antingen gå jämnt eller så förekommer det rest. Bilder finns med som hjälpmedel.
Eleven får öva på att dividera heltal med åtta och nio. Beräkningarna kan antingen gå jämnt eller så förekommer det rest. Bilder finns med som hjälpmedel.
Eleven får öva på att dividera heltal med talen 2 – 5. Beräkningarna kan antingen gå jämnt eller så förekommer det rest. Bilder finns med som hjälpmedel.
Eleven får öva på att dividera heltal med talen 6 – 9. Beräkningarna kan antingen gå jämnt eller så förekommer det rest. Bilder finns med som hjälpmedel.
Eleven får öva på att dividera heltal med talen 2 – 9. Beräkningarna kan antingen gå jämnt eller så förekommer det rest. Bilder finns med som hjälpmedel.
** DEMOPORTFÖLJER
I den här portföljen får eleven bekanta sig med de vanligaste bråktalen och öva på att visuellt tolka hur bråktal ser ut. I uppgifterna bortses från begreppen täljare och nämnare. Eleven får lära känna igen helor och halvor.
I den här portföljen får eleven bekanta sig med bråktalets grunder: division i delar, bråktal i bilder, bråktalets storlek, jämförelse och blandade tal.
I den här portföljen får eleven öva på addition och subtraktion av bråktal med gemensam nämnare. Först övar man på grunderna och senare förekommer det även skriftliga uppgifter och tal i blandad form.
I den här portföljen får eleven börja med repetition av bråktal med gemensam nämnare och sedan gå vidare till addition och subtraktion av bråktal med olika nämnare. Eleven får därutöver öva på förlängning och förkortning.
I den här portföljen får eleven öva på multiplikation med naturliga tal (2 * 3/5), multiplicera naturliga tal med bråktal (1/2 * 4) och multiplicera bråktal sinsemellan (1/2 * 1/4).
I den här portföljen får eleven dividera bråktal med naturliga tal (2/5: 2). Dessutom divideras naturliga tal med bråktal (3 : (1/2)) och bråktal divideras även sinsemellan (1/2 : 1/4).
** DEMOPORTFÖLJER
I den här portföljen får eleven öva på procentandelar (10, 20, 50 & 100%) på konkreta sätt. Eleven får exempelvis färglägga 50 % av helheten osv. Därutöver får eleven omvandla procentsatserna till bråk.
I den här portföljen får eleven öva på att räkna ut hur mycket, till exempel, 50 % av ett tal är. Beräkningarna blir allt mer utmanande. Därutöver får eleven öva på att konvertera procenttal till decimaltal. Mot slutet av portföljen går man även igenom vad procentfaktorn är och hur den kan utnyttjas i procentberäkningar.
I den här portföljen får eleven öva på mer krävande procentberäkningar. Eleven ska kunna kombinera en procentfaktor (decimaltal) och ett procenttal. Det förekommer även beräkningar där priset på en produkt har minskat eller ökat med en viss procentsats, och eleven får ta reda på det nya priset. Portföljen innehåller även textuppgifter.
** DEMOPORTFÖLJER
I den här portföljen får eleven öva på tid med hjälp av analoga och digitala klockor och eleven får även bekanta sig med kopplingen mellan dessa två. Uppgifterna behandlar jämna och halva timmar.
I den här portföljen får eleven först repetera jämna och halva timmar och sedan gå vidare till svårare tider som 10 över eller 20 i. Uppgifterna behandlar både den analoga och digitala klockan.
I den här portföljen får eleven öva på att ordna klockslag i kronologisk ordning samt addition och subtraktion av tid. Temat är tiden som passerat och beräkning av den.
I den här portföljen får eleven öva på att identifiera tid m.h.a. ålder, månader, veckor, dagar och dygn. Dessutom förekommer övningar om sambandet mellan timmar, minuter och sekunder. Portföljen innehåller beräkningar, där man ska omvandla bl.a. dygn till timmar och minuter till sekunder.
** DEMOPORTFÖLJER
I den här portföljen får eleven öva på längdenheter (mm – km). Eleven får bland annat träna på att känna igen längd samt öva på mått och uppskattningar.
I den här portföljen får eleven uppskatta massan av föremål samt öva på användning av enheter: de första rundorna innehåller uppgifter med g-kg, de senare rundorna innehåller uppgifter med mg-t.
I den här portföljen får eleven öva på areaenheter, enhetsomvandling och beräkning av area.
I den här portföljen får eleven öva på volymenheter.
I den här portföljen får eleven repetera innehållet från samtliga mått och enhetsomvandling -portföljer.
** DEMOPORTFÖLJER
Geometrins grunder och grundläggande begrepp. Eleven introduceras och övar på att namnge punkter, linjer, sträckor och öppna polygoner. Eleven undersöker de vanligaste plangeometriska figurerna (triangel, fyrhörning och cirkel) och öva på att klassificera månghörningar utifrån antalet vinklar. Eleven bekantar sig med de olika typerna av vinklar och övar på att skilja mellan spetsiga, trubbiga och räta vinklar.
Vissa av uppgifterna kräver läsförmåga.
** DEMOPORTFÖLJER
I denna portfölj får eleven bekanta sig med tiondelar, hundradelar och tusendelar i ett decimaltal. Syftet är att förstå begreppet decimaltal och decimaltal som en del av tiosystemet, att förstå förhållandet mellan bråk och decimaltal samt att träna på att jämföra och avrunda decimaltal.
Portföljen innehåller bland annat övningar med talföljder och tallinjer. En del av uppgifterna är kopplade till vardagsmatematik och relaterade begrepp (t.ex. cm, dl, kg, €) för att tydliggöra kopplingen mellan decimaltal och vardagslivet. Vissa av uppgifterna kräver att eleven kan läsa.
Den här portföljen innehåller addition och subtraktion av decimaltal. I början övar vi med tiondelar och hundradelar separat, men i vissa övningar ingår även tiondelar och hundradelar i samma beräkning. Portföljen innehåller mycket vardagsmatematik, till exempel uppgifter med pengar. En del av beräkningarna är skriftliga.
** DEMOPORTFÖLJER
I den här portföljen får eleven lära sig att beräkna med variabler. I början får eleven lägga tal i påsar och beräkna med hjälp av talpåsarna. Senare får eleven fylla i saknade termer i additions-, subtraktions- och divisionsuttryck.
** DEMOPORTFÖLJER
I den här portföljen går vi igenom verb, substantiv, adjektiv, räkneord och pronomen. Uppgifterna lämpar sig för elever som behöver repetera och öva ordklasser. I portföljerna ingår inlärningsmaterial, men det är bra om eleven har bekantat sig med ordklasserna på förhand.
Vi går igenom alla bokstäver: Vi spårar bokstäverna med fingret eller med hjälp av musen. Vi känner igen stora och små bokstäver samt parar ihop dem rätt.
I den här portföljen övar vi på att uttrycka fullständiga meningar (stor begynnelsebokstav och skiljetecken). Vi övar också att använda rätt skiljetecken vid påståenden, frågor och utrop.
I portföljen övar vi på sammansatta ord och synonymer. De två första lektionerna handlar om sammansatta ord, de två senare om synonymer. Uppgifterna förutsätter läsfärdigheter och läsförståelse. Synonymuppgifterna är mera utmanande och förutsätter en viss nivå av ordförståelse.
I den här portföljen får eleven först repetera begreppet mening, följt av huvudsats, bisats och konjunktioner. Övningarna är för elever i årskurs 5-6, men passar alla, oavsett ålder, enligt principerna för OTuS-portföljer.
I den här portföljen får eleven öva på satsdelarna subjekt, predikat och objekt.
Eleven övar på stavning. Alla lektioner tränar på olika ljud eller bokstäver.
I den här portföljen tränar eleven läsförståelse med hjälp av satser. Texterna i övningarna består av en och ett par meningar. I varje omgång finns det övningar där eleven antingen väljer rätt svar eller skriver ett eget svar. Omgångarna eller övningarna behöver inte göras i ordning. Innehållet bör väljas utifrån elevens nivå.
Observera! Vokabulären i portföljen är till stor del kopplad till miljö- och samhällskunskap, men syftet är inte att lära sig innehållet i dessa ämnen.
Portföljen består av sex lektioner som innehåller läsförståelseuppgifter. Övningarna är relaterade till vardagliga färdigheter och allmänbildande kunskaper. Varje övning innehåller en kort text, som är indelad i avsnitt för att underlätta läsningen. Före varje fråga läser eleven 1-4 meningar och försöker förstå innehållet. Rubriken på lektionen anger hur många meningar som ska läsas innan eleven svarar.