Helsingfors
FUNA-bedömningen hösten 2024 kommer att samtidigt genomföras i flera samarbetskommuner.
Bedömningen för alla kommuner kommer att innehålla två (2) separata områden, vilka är matematik och läsning.
(i vissa kommuner kan bedömningen även omfatta ytterligare ett område, t.ex. frågor om välbefinnande).
FUNA-bedömningen ges till läraren med hjälp av en aktiveringskod, som skolorna får av kommunens kontaktperson. Koden kan aktiveras från och med måndagen den 2 september 2024. Tidtabellen för bedömningen är 2.9.-10.11.2024. Vid aktivering av koden anger läraren de klasser i vilka bedömningen ska genomföras. Läraren kommer att få två separata kurskoder för varje klass som hen har angett. Koderna används för att länka eleverna i klassen till en kurs som innehåller antingen en matematik- eller en läsbedömning i ViLLE-lärmiljön. Uppgifterna görs i tur och ordning och resultaten syns omedelbart i FUNA-analysvyn för den lärare som aktiverade koden.
Den lärare som aktiverade koden kan också dela resultaten från de klasser hen har valt med en kollega genom att lägga till kollegan som kursassistent för en bedömningskurs. Detta kan göras antingen då läraren aktiverar koden eller genom att senare lägga till kollegan i FUNA-analysvyn. För mer detaljerade instruktioner om hur du aktiverar koden, se nedan under Aktivering av lärarkod.
Eleverna kommer att göra bedömningen antingen på en pekplatta eller dator, inga telefoner får användas.
Frågor som rör bedömning och dess praxis
Mari Silvennoinen
mari.silvennoinen (at) hel.fi
09 310 40073
040 729 1732
Tekniskt stöd för bedömningen
Endast för tekniska problem på vardagar klockan 8–16 (endast på finska):
Roope Pouta
rvpout (at) utu.fi
029 450 2440
Bedömningen görs antingen på en pekplatta eller en dator, ingen telefon får användas.
Krav på hårdvara och operativsystem för pekplatta:
- iPad-enheten måste ha operativsystemet iOS12 eller senare och Apples senaste uppdateringar.
- Android-enheten måste vara nyare än 2015 års modeller och ha en
- Chrome webbläsare mindre än ett år gammal.
Dator:
- Minsta skärmstorlek på 1024 x 720 pixlar och 8 tum. Du kan kontrollera detta till exempel genom att besöka http://whatismyscreenresolution.net på din enhet.
- Operativsystem:
- Windows 10 eller senare
- macOS Mojave (10.14) eller senare
- ChromeOs (14150.46.0) eller senare
- Senaste uppdateringar av webbläsaren (Chrome, Edge, Mozilla eller Safari).
För att genomföra en FUNA-bedömning behöver du bara en aktiveringskod. Du kan få den av kontaktpersonen i din kommun. Om du inte vet vem som är kontaktperson i din kommun, vänligen kontakta villeteam@utu.fi. När du har fått din aktiveringskod loggar du in med din e-postadress på ville.utu.fi med antingen Logga in med Microsoft eller Logga in med Google. När du har loggat in väljer du Lägg till kurs/kod i användarmenyn uppe i högra hörnet eller Ange aktiveringskod om du har ett ViLLE-lärarkonto. Ange aktiveringskoden och fyll i den information som efterfrågas. Bland annat frågas efter de klasserna, vilka ska utföra bedömningen.
Bedömningen för hösten 2024 kommer att bestå av två delar. Du kommer att få två kurskoder för varje klass du registrerar. Börja lektionen med att skriva kurskoden för bedömningen (t.ex. matematikdelen) på tavlan i klassrummet. Nu loggar eleverna in på ville.utu.fi med sina e-postadresser, väljer Lägg till kurs/kod i användarmenyn i övre högra hörnet och anger kurskoden, som skrivits på tavlan, i fönstret som öppnas. Efter att ha bekräftat sin registrering till kursen är denna del av FUNA-bedömningen klar att genomföras. När eleverna har slutfört uppgifterna kan du se elevernas resultat i ViLLE genom att välja FUNA-analysvy i användarmenyn i det övre högra hörnet.
Eleven kan logga in igen och fortsätta med uppgifterna genom att välja den första uppgiften i listan med den röda bollen. En röd boll innebär att uppgiften inte har returnerats. Uppgiften kan ha påbörjats, men resultatet har inte sparats på vår server. Uppgiften måste göras om.
När eleverna har genomfört bedömningen kan du hitta resultaten genom att logga in på ViLLE och välja FUNA-analysvy från användarmenyn i det övre högra hörnet. I rullgardinsmenyn som öppnas väljer du den kurs i gruppen vars resultat du vill kontrollera (t.ex. FUNA S2023, Matematik 4B) och klickar på ikonen Matematik.
Resultaten visas i rött, gult och grönt för att beskriva prestationsnivån. Om resultatet är grått och eleven har slutfört uppgiften har elevens prestation varit sådan att en tillförlitlig bedömning inte kan göras. Eleven har till exempel inga korrekta svar alls, eller så underskrids gränsen för korrekthet (<60 % korrekta svar). Detta innebär att eleven tolkas som att hen bara har gissat och att resultaten därför inte är meningsfulla att visa.
Om du redan har aktiverat koden kan du lägga till nya klasser genom att logga in på ViLLE och ange aktiveringskoden på nytt genom att välja Lägg till kurs/kod i användarmenyn (välj Ange aktiveringskod om du har ett ViLLE-lärarkonto).
På äldre versioner av iPad har det problem som beskrivs ovan observerats. Vi rekommenderar att du uppdaterar operativsystemet på din enhet eller provar en annan enhet. Om du inte har en iPad-enhet eller om de rekommenderade stegen inte löser problemet, vänligen kontakta ViLLE support på villeteam@utu.fi.
Du kan lägga till en kollega som kursassistent för en bedömningskurs för din klass (t.ex. dela resultaten från matematikdelen i klass 5B). Logga in på ViLLE och välj FUNA-analysvy från användarmenyn i det övre högra hörnet. På skärmen som öppnas hittar du en liten hjulikon som du kan klicka på för att öppna formuläret. Ange din kollegas e-postadress och följ instruktionerna på skärmen.
För att kunna läggas till i FUNA som kursassistent måste läraren ha ett konto i ViLLE med den e-postadress som läraren fått via kommunen. Om läraren inte redan har ett konto kan hen skapa ett genom att logga in på ViLLE via Microsoft- eller Google-knappen (beroende på kommunen) på ViLLE-webbsidan. Läraren behöver använda de inloggningsuppgifter som hen fått via kommunen.
Om en användare har loggat in med sin skolas e-postadress på ville.utu.fi och systemet fortfarande inte hittar hen när du lägger till kursassistenten, har hen förmodligen använt MPASS-inloggningen. I så fall rekommenderar vi att användaren ansluter sitt användarkonto med Google- eller Microsoft-inloggning (beroende på vilken metod som används i kommunen). Detta kan göras på följande sätt
- Efter att ha loggat in i ViLLE väljer användaren Min profil i det övre högra hörnet av användarmenyn
- På skärmen som öppnas, under ”Anslut en extern inloggningstjänst till ditt konto”, väljer de den inloggningsmetod som används av kommunen och loggar in med sin skolas e-postadress.
- Nu ska kontona vara länkade
När eleven har slutfört alla uppgifter finns det ingen ytterligare pil (se bilden nedan). Om alla uppgifter i uppgiftslistan (se bilden) är gula har varje uppgift returnerats och bedömningen har slutförts. Nu kan eleven logga ut från användarmenyn i det övre högra hörnet.