
Ett verktyg som stöd för lärarens läsårsbedömning – en del av forskningen och utvecklingen av ViLLE-lärmiljön
Instruktioner för lärare
Aktivering av bedömningen och skapande av klasskod
Forskningsinstitutet för lärandeanlays vid Åbo universitet (TRILA) kommer att utveckla ett digitalt verktyg (DigiEva) för att stödja lärarnas läsårsbedömning. I slutet av läsåret kommer eleverna att delta i en digital bedömning under en matematiklektion i skolan, vilket kommer att ge lärarna respons om varje elevs kunskapsnivå. Elevens kunskapsnivå jämförs med den nationella vitsordsfördelningen för elever och jämförs även med alla elever som har deltagit i bedömningen. I responsen som läraren får framgår även en grov uppskattning av vad en elevs jämförbara vitsord skulle vara. Utvecklingen av verktyget kommer att påbörjas för matematikinnehållet i årskurserna 3, 6, 8 och 9 under våren 2025. Inom cirka tre veckor kommer lärarna att få en grov uppskattning av vad en elevs betyg skulle bli baserat på hur alla deltagande elever presterade i bedömningstestet. Kommunen kommer att få respons för sina egna skolor under hösten 2025.
DigiEva är en del av TRILAs utvecklings- och forskningsprojekt för lärstigar i ViLLE-lärmiljön. ViLLE är en finländsk digital lärmiljö som används i Finland och i mer än 50 länder. År 2024 användes ViLLE i 70 % av skolorna i Finland och eleverna löste 300 miljoner uppgifter. Mer än 95 % av dessa uppgifter bedöms automatiskt och feedback ges omedelbart. Lärmiljön har belönats med UNESCO ICT Education priset år 2021 och UNICEF EdTech priset år 2022.
Det nya projektets mål är att utveckla ViLLE-lärmiljön så att det kan fungera på ett mer heltäckande och korrekt sätt för lärare och elever samt för kommunala och nationella beslutsfattare. Som en del av detta kommer DigiEva också att utvecklas för att stödja lärarens läsårsbedömning. Samtidigt samlar vi in information om de uppgifter som används i lärstigarna i ViLLE-lärmiljön och deras svårighetsgrad under våren 2025 och 2026. Dessutom följer vi hur elevernas matematiska färdigheter och läskunnighet utvecklas och hur relaterade psykologiska faktorer (såsom motivation) förändras när kompetensen utvecklas under inlärningsprocessen i ViLLE-lärmiljön. När svårighetsnivåerna för uppgifterna blir jämförbara mellan olika årskurser möjliggör detta för läraren att följa elevens kunskapsutveckling mer noggrant än tidigare. Det gör det också möjligt att erbjuda både mer skräddarsydda lärstigar och extra undervisningsmoduler för både lärare och elever.
Utvecklings- och forskningsprojektet genomförs som ett utvecklingssamarbete mellan olika kommuner och utbildningsanordnare samt Åbo universitet. Forskargruppen kallas TRILA-konsortiet och består av både TRILAs egna forskare och forskare från andra universitet som har anslutit sig till TRILA-konsortiet. Projektet är en del av flaggskeppsprojektet EDUCA som finansieras av undervisnings- och kulturministeriet.